Heksozy




Pobierz 14.88 Kb.
NazwaHeksozy
Data konwersji14.10.2012
Rozmiar14.88 Kb.
TypDokumentacja
Estry – to zwiąski powst. W reakcji zw. org. Służą głownie jako rpzpuszczalnikidla tłuszczów i wosków oraz jako meulgatory i konserwanty.

Glicerydy, to estry trójodorotlenowego alkoholu gliceryny z kwasami tłuszczowymi i mono, - dwu, -a trójglicerydy (tłuszcze)

Monoglicerydy – są szeroko stosowane w kosmetyce jako składniki fazy tłuszczowej, lekkich, nawilżających kremów. Doskonale się wchłaniają, działają zmiękczająco i nawilżająco na naskórek. Są nietoksyczne, nie powodują uczuleń. Wykorzystue sie je takżę jako surowiec do otrzymywania półproduktów kosmetycznych.

Dwuglicerydy – stosowane jako koemulgatory. Opisywane są z przedrostkiem „oli”

Trójglicerydy – to tłuszcze.

Węglowodany – (sacharydy, cukry) Dostarczane są w raz z pożywieniem, często wchodzą w skład kosmetyków jako składniki odżywcze, nawilżające. Kosmetyki, których formuła oparta jest na cukrach mogą być pozyskiwane ze źródeł odnawialnych.

Monosacharydy (CH2O). Muszą zawierać przynajmniej trzy atomy węgla, dwie grupy hydroksylowe, jedną z dwóch typów grup karboksylowych (katenową lub alotehydową).

Triozy – są to cukry proste zawierające trzy atomy węgla/ nie są wykorzystywane w kosmetykach, występuja w formie krystalicznej, które rozpuszczają sie w wodzie i alkoholu, acetonię, eterze dietylowym, ale nie rozpuszczaja sie tłuszczu. Roztwory są nietrwałę żółkną i ulegają rozkładowi. W zetknięciu z kreatyną naskórka tworzy silne zabarwienie brązowo -żółte kompleksy, stosowany jest z samoopalaczach, żelach i produktach emulsyjnych.

Terozy – to cukry proste.

Erttroza występuje w mięsniach, wykryto jatakża w niewielkich ilościach w pewnych roślinach 9 paprociach, tytoniu)

Erytruloza jest subst. polecaną do preparatów samoopalajacych, zabarwienie naskórze pojawia sie dopiero po upływie doby.

Pentozy – wyst. W żywicach roślinnych, łupinach orzecah, bawełnie. Wykorzystywane w produktach na porost włosów oraz kosmetyków do skóry starzejącej sie. Mogą być wykorzystywane jako środki nawilżające skórę.

HEKSOZY


Glukoza (Glucose) – wyst. w owocach (wingrona) oraz w krwi czowieka. Wieże sie z kreatyną naskórka i uplastycznia ją, doskonale wpływa na rozmieszczenie ilości włosów na rozszczepiających końcówkach. Wykorzystywana w płynach do płukania włosów

Fruktoza (Fructose) – wyst. w owocach i miodzie, jest składnikiem saclarozy. Ma włościwości nawilżające, zastosowanie ma w preparatach do włosów, stosowana jest do leczenia choróv przyzębia.

Mannoza – jest składnikiem gum roślinnych i żywic. Zastosowanie: hamuje porost włosów u chomików

Mannit – cukier powst. Z utleniania alkoholu, pozyskiwany jest z alg, działa bakteriostatycznie i nawilżająco, używany jest w kosmetykach do cery tłustej, trądzikowej i włosów przetłuszczających się.

POCHODNE MONOSACHARYDÓW


Aminocukry – chamuja wzrost kom. rakowych, stosowane w preparatach do gojenia ran, leczących łuszczycę i stanyzapalne. Wykorzystane zostały do produkcji kosmetyków do cery starzejącej się. Wykazuja działanie złuszczające.

Kwasy uronowe (Glucuronic Acid) wyst. w glonach brunatnych, w wydzielinie pewnych drzew.

Kwas askrobiowy (Ascorbinic Acid) – znany jako witamina C.

DISACHARYDY


Sacharoza – wyst. w soku czciny cukrowej, nuraka cukrowego i sorgo.

Wyk. Się ja w kosmetyce jako środek nawilżający, w preparatach pielęgnacji(np. W preparatach kąpielowych, szamponach do włosów)

Trehaloza(Trehalose) – może być stosowana w kremach ochronnych, nawilżających na dzień, w środkach na porost włosów, oraz w preparatach do pielęgnacjijamy ustnej. Zabespiecza skóre przed czynnikami środowiska.

Maltoza – pozyskiwana na drożdże dla celów przemysłowych, dla skrobi, jest atrakcyjnych surowcem kosmetycznych.

Kwas laktobionowy – rozpuszcz. w wodzie, działa zmiękczająco i przeciw zapalnie stosowany w kosmetykach do pielęgnacji włosw (szamponach, odżywkach)

Estry sacharozy – sa kw. Tłuszczowymi, stosowane w kremach kosmetycznych i leczniczych, szamponach.

Trisacharydy


Rafinoza- wchodzi w skład kosmetyków nawilżających, w tym zmywaczy do twarzy i środków do pielęgnacji włosów

OLIGOSACHARYDY

Bio – ecolia – pozyskiwany z kukurydzy. Zapobiega rozwojowi mikrorganizmów chorobotwórczych. Zastosowanie: mydła.

POLISACHARYDY

Mączka kartoflana – krochmal jest to biały proszek o jedwabystym połysku, używana do puchów i zasypek dal dzieci

Mączka ryżowa – dobrze przylegająca do skóry i nadaje jej matowy wygląd

Mączka z ziaren owsa - skutecznie zabezpiecza przed świądem, rozpuszcza sie w wodzie.

Celuloza ( Cellulose) – podst. składnik ścian kom. roślinnych, czysta celuloza jest białym proszkiem nierozpuszczalnym w wodzie, stosowana jako skł. Pudrów i zasypek.

Celuloza bakteryjna (Bacterial Cellulose) tzm sztuczna skóra.

Chityna (chitin) – pozyskiwana w krabów lub owadów, zapewnia ochronę skóry podczas kąpieli wodnych, jest składnikiem kosmetykóe do pielęgnacji włosów.

FRUKTOZANY

Inulina- wystepuje w bulwach i korzenaich dalii, karczochu, i mniszka lekarskiego, łatwo rozpuszcza sie w wodzie.


FUKANY

Fukoidyna – pozyskiwana z plonów nalżacych do brunatnic, poprawia krążenie. Zastosowanie: preparaty do kąpieli , kremy do masażu, i do zwalczania cellulitis.

Gumy roślinne- guma tragakantowa (tragacanth gum) rozpuszcza się w wodzie, lepkka, bezsmaku i zapachu,

Guma arabska (arabic gum) rozpuszcza się w wodzie, działa zmiękczająco na skórę, zastosowanie: mydła.

Guma Guar- rozpuszczalna w wodzie, lepka.

Guma karob- częściowo pęcznieje w zimnej wodzie jest lepka.

Guma Karaya – żywica z pnia drzew, rozpuszcza się w rozpuszczalnikach hydroalkoholowych, jest lepka.

Guma ksantanowa- ma właściwości reoalergiczne, jest lepka.

Guma Gallan- stosowana w przemyśle kosmetycznym pochodzenia bakteryjnego, w wodzie tworzy żel.Gallan wykożystuje się w produkcji past do zębów.

Guma Rhizobium- produkowana przez bakterie, rozpuszcza się w wodzie, tworzy żel, nadaje połysk, twoży silnie elastyczne żele.

BETA-POLIGLIKANY

Ksyloglukan- pozyskiwany z nasion, jest przeciwrodnikowy,przyśpiesza porost włosów.

Beta- glukan- pozyskiwany z owsa, rozpuszczalny w wodzie, działa silnie nawilżająco, przeiwzmarszczkowo, rozpulchnia skóre, poprawia jej koloryt i elastycznośc, ma zastosowanie w kremach, balsamach.

Laminozzyna- pozyskiwana z glonów, skóra staje się dotleniona, ukrwiona, odżywiona. Ma zastosowanie w kremach do masażu i środkach anty-cellulitis.

Galaktoarabian- otrzymywany z modrzewia, dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie drażni naskórka.

HETEROGLIKANY

Pektyny- budują ściane komórkową, pozyskuje się je głównie z owoców (pożeczki, agrestu i pigwy), warzyw(buraka cukrowego), pełni funkcje leczniczą, odrzywcza,. Stosowany w deodorantach,mydłach, kosmetykach do cery trądzikowej,kremach i podkładach.

Śluzy(mocyny)- działają na skóre zmiękczająco, uelastyczniająco, odświerzająco i przeciwświądowo, łagodzą podrażnienia, leczą wypryski, są dodatkiem do kąpieli.Zastosowanie: kremy, płyny do kąpieli, toniki i mleczka.

Agar- agar- biały proszek lub przezroczyste wiórki, pęczniejące w zimnej wodzie, rozpuszczalne w wrzącej wodzie.

Karagenina- zawiera niewielkie ilości bromu i jodu, środek powlekajacy, ochronny, osłaniający znalazł zastosowanie w odrzywkach i żelach do włosów.Składnik nawilżający w preparataach do kąpieli, w kosmetykach po gloeniu.

Alginiany- są lepkie, maja właściwości nawilżajace, zastosowanie: żel do włosów, lakiery.

MUKOPOLISACHARYDY

Glukozoaminoglikany- zbudowane z podjednostek disacharydowych.

Kwas hialuronowy-jest przezroczysty, lepki, działa w stawach jak smar,i jako środek służący do zatrzymywania wody, wpływa na regeneracje naskórka, może być stosowany jako środek do pielegnacji powierzchni skóry.Zastosowanie: kremy nawilżające, preparaty do pielęgnacji okolic oczu, maseczki, toniki, preparaty po goleniu.

Hialuronian sodu- pełni w skórze funcjie wilgoci, ma właściwości nawilżające.Zastosowanie: kremy, balsamy.

Dodaj dokument na swoim blogu lub stronie
Umieść przycisk na swojej stronie:
Rozprawki


Baza danych jest chroniona prawami autorskimi ©pldocs.org 2014
stosuje się do zarządzania
Rozprawki
Dom